top of page

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

      BAYBURT

  ÜNİVERSİTESİ

HOŞGELDİNİZ

RAMAZAN AYI VE ORUÇ

BU ÜNİTE DE ÖGRENECEKLERİMİZ

1) Allah'ın verdiği nimetlere şükretmeyi öğretir.
2) İnsanlara sabretmeyi öğretir.
3) Aç kalıp yiyemeyen kişilerin yaşadığı duyguları anlarız.
4) Allah'a ibadet ederiz.
5) Allah'ın rızasını kazanırız.
6) Allah'ın verdiği nimetlerin değerini anlarız.

7)Günaha karşı kalkandır.

8)İnsanlara kanaati öğretir.

Orucun bize kazandırdıkları

Orucun Gayesi ve Önemi

Allah’ın buyrukları ve yasakları elbetteki kulların iyiliği içindir. İslâm bilginleri bütün hükümlerin insanların yararlarını gerçekleştirme amacına yönelik olduğu konusunda görüş birliği etmişlerdir. Bu bakımdan, Allah’ın yapılmasını istediği şeylerde kullar için çok büyük faydalar, yasakladığı şeylerde ise büyük zararlar bulunduğu kesindir.

Kur’ân-ı Kerîm’de akla aykırı hiçbir emir ve yasak bulunmamakla birlikte, bütün emir ve yasakların yarar ve hikmetlerini bilmek de mümkün değildir. Kaldı ki, ibadetler dinin bir yönüyle akıl üstü ve bir yönüyle sembolik törenleri kapsamında değerlendirildiği vakit, o dinin mensupları, benimsemiş oldukları dinin bu gereklerini bir hikmet, bir yarar arama telâşın düşmeden yerine getirmek durumundadırlar.

Bununla birlikte öteden beri İslâm bilginleri çeşitli ibadetlerin yarar ve hikmetleri konusunda kafa yormuş, bunların kişisel pratik yararlarından çok, insan nefsinin arındırılması ve yükseltilmesi yolunda fonksiyonel hale getirmeye çalışmışlardır. İbadetleri, bir hedefe erişmenin yolu olarak görebilenler için bu kulluk görevleri, artık sırtta taşınan ve bir an önce indirilmeye çalışılan bir yük olmaktan çıkar ve âdeta üzerinde yükseklere ulaşılan bir araç haline gelir. İbadet esasen Hakk’ın emrine riayet olduğu gibi, sonuç itibariyle, halkın hakkına riayeti de içerir. Bu sebeple de ibadette Hakk’ın ve halkın hukukuna riayet birlikte gerçekleşir.

    HAZIRLAYAN

Büşra Reyhan AKDENİZ

bottom of page